Jedna od najstarijih Bsanski kuća u Sjeveroistočnoj Bosni, kuća BUGILOVIĆA, stara preko 300 godina je u gotovo ruševnom stanju.

Ovih dana usljed velikih kiša i nevremena jedna dio fasade pomenutog historijskog spomenika je urušen, a zid koji se nalazi ispod se gotovo strušio.

5mal1d

Ova kuća koja se nalazi u Gornjoj Tuzli je poznata po velikoj strarosti i gotovo očivanoj izvornoj unutrašnjosti čemu su svjedočili mnogi domaći i strani gosti koji su imali priliku doći u Gornju Tuzli i posjetiti ovaj Bosanski historijski spomenik.

IMG_20171030_103845_1

Skoro je ovu kuću posjetila i delgacija Turističke zajednice Tuzlanskog kantona kako bi se i sama uvjerila da je ovo rijetki dragulj kojeg treba očuvati i promovirati kao nešto što se očuvalo i tokom prohujalih ratova stotinama godina.

IMG_20171030_103913

Uprkos činjenici da je ovo zasigurno jedna od rijetkih Bosanskih kuća sa posebnom orjentalistikom i da njena starost datira od 300 do 350 godina i da su je mnoge visoke delegacije posjetile ( Turska, Malezijska, visoki funkcioneri, kao i stručnjaci iz oblasti kulturnih spomenika) ona ni danas dan nema status HISTORIJSKOG SPOMENIKA, niti je pod zaštitom države.

IMG_20171030_103859_1

Mnoge su se priče oko nje pripovijedale i o tome da će je Gradska vlast kupiti i pretvoriti u Muzej do onih da će je neki stranac kupiti radi svog „ćejfa“ i sutra možda pretvoriti u restoran.

IMG_20171030_103904_1

Dok se sve to dešava samo kroz priču ovaj historijski dragulj propada prepušten brizi komšije koji povremeno zakrpi ono što otpadne.

Da li će ovaj spomenik završiti svoj životni vijek kao i mnogi širom naše zemlje, a sve zbog nebrige i nezanimnja vasti koji su tu samo kada se tereba pohvaliti nekoj stranoj delegaciji ili slikati za neku od džambo predizbornih plakata.

Radio Inat BiH